RAPORT ANUAL DE ACTIVITATE 2021

FEDERATIA CENTRUL DE INTERES

CENTRUL DE INTERES VECTOR AL ARTEI CONTEMPORANE CLUJENE

 

5 expoziții care includ 15 artiști din România și Italia au deschis un nou capitol la Centrul de Interes din Cluj, începând cu 20 aprilie 2021

Un nou capitol din arta contemporană clujeană a fost scrie la Centrul de Interes din 20 aprilie 2021. Cinci expoziții noi - trei expoziții personale semnate de Zsolt Berszan, Andrei Budescu și Ovidiu Leuce, un duo show care-i aduce laolaltă pe artiștii Florin Ștefan și Robert Bosisio pe o temă comună, și o expoziție colectivă a reunit lucrări semnate de 10 artiști clujeni – au fost vizitate de publicul larg în sălile expoziționale de la etajul 4 al clădirii de pe strada Fabricii de Chibrituri 9A.

Un duo complementar de viziuni artistice pe tema sfârșitului

Expoziția ”Icons For the End of the World” prezentată de SPAȚIU INTACT și desfășurată în mai multe săli ale Centrului de Interes, îi pune în dialog pe pictorul român Florin Ștefan și pe pictorul italian Robert Bosisio și surprinde viziunea artistică a fiecăruia asupra elementelor de dinainte și de după sfârșitul lumii. Concepută înainte de pandemie, expoziţia reprezintă un semn de avertizare şi o presimţire iniţiatică, demonstrând caracterul seismografic al artiştilor contemporani autentici. Prin lucrările lor, cei doi artiști ne introduc într-o dimensiune eshatologică. În opinia lui Florin Ştefan savurarea vieţii este perpetuă, jocul cu mingea continuă şi în purgatoriul azuriu, la fel cum continuă şi baia în mizeria iadului. Din spatele perdelei de ceaţă a lui Robert Bosisio desluşim efemeritatea trupului şi caracterul transitoriu al existenţei noastre. Picturile lui ne călăuzesc într-o lume tihnită, lipsită de agitație, în care domneşte o pace ca dintr-o altă lume.

Trei expoziții personale de desen, ceramică și fotografie

Tot la etajul 4, BAZIS Contemporary a prezintat expoziția personală a artistului Zsolt Berszan - ”Remains of the Remains”. Noua serie de desene, de mici și mari dimensiuni, realizate de artist în perioada 2020 - 2021 abordează tema morții din prisma resturilor rămase din corpurile aflate în descompunere. Hârtia e tratată ca un câmp de luptă în care grafitul înnegrește complet suportul, făcând trimitere la ideea de pământ, mocirlă, glod, şi prin care se întrezăresc corpuri sau bucăţi de corpuri sfârtecate. Artistul nu e interesat de individ, ci de rămăşiţele umane care devin subiecte în sine. Aceste resturi iau naștere din relația apariţie-dispariţie, sunt un fel de urme fantomă ale unei evidențe a unei existenţe trecute, dar care pot fi interpretate şi ca începutul unui nou proces.

La spațiul Friche, vizitatorii au putut admira expoziția personală a artistului Ovidiu Leuce - ”Notes on the melody of things”. Expoziția constă într-o serie de piese de ceramică și colaje pe hârtie, obiecte-peisaj realizate de artist între anii 2018 și 2021, parte dintr-o serie încă în lucru, inspirată de un scurt volum  de poeme în proză de Rainer Maria Rilke.

Andrei Budescu, reprezentant al tinerei generații de artiști fotografi, a expus la FOCUS Project Space o serie de fotografii reunite sub titlul ”Obscura”.

Scena de artă locală s-a aflat sub lupă: 10 artiști clujeni în Sala ATRIUM

Programul noilor expoziții de la Centrul de Interes a fost completat cu o expoziție colectivă care a adus laolaltă în Sala ATRIUM lucrări semnate de 10 artiști: Andrei Ciurdărescu, Istvan Cîmpan, Vasile Cloșcă, Edmona, Adrian Ghiman, Marian Valentin Ionescu, Andrei Ispas, Gabriel Marian, Irina Dora Măgurean și Sebastian Nasta, un mix de mesaje vizuale ce au transmit prin diverse medii artistice - pictură, fotografie, desen, design etc.

 

KOLONIE WEDDING - Berlin Contemporary Art in Romania

 

Din 29 mai, scena de artă din Berlin s-a mutat la Cluj, la CENTRUL DE INTERES. Expoziția ”Colonia Wedding - Artă contemporană din Berlin în România” a prezintat lucrările a 21 de artiști membri sau colaboratori ai comunității artistice KOLONIE WEDDING BERLIN. Expoziția a fost deschisa intre 29 mai - 10 iulie.

Artists expozanti: Inna Artemova, Jovan Balov, Jan Bejsovec, Tiny Domingos, Archi Galentz, Pablo Hermann, Patrick Huber, Margarete Huber, Elena Ilina, Henrik Jacob, Karen Koltermann, Anton Laiko, Ute Lindner, Maria Marshall, Matthias Mayer, Olga Mos, Kare n Stucke, Kata Unger, Andreas Wolf, Igor Zaidel, Vassily Melnichenko

 

Ceci est une expo - expozitia absolventilor UAD

In perioada 17 - 30 iulie, Centrul de Interes a găzduit expoziția: ”Ceci est une expo”, realizată în colaborare cu Facultatea de Arte Plastice a UAD din Cluj-Napoca. Expoziția a prezintat o selecție de lucrări ale absolvenților din anii 2020 și 2021.

 

MONOCHROME STORIES. The Antal-Lusztig Collection. Debrecen.

Expoziția ”Monochrome Stories” a deschis un dialog artistic între orașele Cluj-Napoca și Debrecen

Centrul de Interes a deschis în data de 10 august 2021 o nouă expoziție la etajul 4 al clădirii de pe strada Fabricii de Chibrituri 9A. Spațiul expozițional generos găzduiește o expoziție de amploare care include lucrări valoroase a unora dintre cei mai bine cotați artiști contemporani ai momentului, precum Marina Abramović, Sol LeWitt, Gerhard Richter sau Frank Piasta. Expoziția s-a deschis fără vernisaj, iar în primele 10 zile de program, expoziția a fost vizitată de 245 de oameni. Expoziția a fost realizată în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Primăria orașului Debrecen și MODEM Centrul de Artă Modernă și Contemporană Debrecen.

În data de 18 august 2021, la Centrul de Interes a avut loc și o recepție la care a participat viceprimarul orașului Debrecen, Puskás István, Ovidiu Cîmpean - directorul de Dezvoltare din Primăria Cluj-Napoca, Florin Ștefan - președintele Federației Centrul de Interes, Zsolt Berszán - vicepreședintele Federației Centrul de Interes, reprezentanți ai Consulatelor Ungariei și Italiei și personalități din mediul cultural și universitar clujean.

Expoziția ”Monochrome Stories. The Antal-Lusztig Collection. Debrecen” prezintă, în premieră, la Cluj, lucrări semnate de artiștii de talie internațională: Marina Abramović, Maurer Dóra, Erdélyi Gábor, Feledy Gyula Zoltán, François Fiedler, Jakob Gasteiger, Gál András, Johannes Geccelli, Alex Gern, Johannes Girardoni, Raimund Girke, Marcia Hafif, Simon Hantaï, Herbert Hamak, Jus Juchmans, Zebedee Jones, Hartwig Kompa, Sol LeWitt, Jason Martin, Moholy - Nagy László, Vera Molnar, Paola Neumann, Hermann Nitsch, Frank Piasta, Arnulf Rainer, Dirk Rathke, Judit Reigl, Gerhard Richter, Rene Rietmeyer, Dieter Roth, Yuko Sakurai, Robert Schaberl, Seres László, Swierkiewicz Róbert, Szabó Dezső, Peter Tollens, Dieter Villinger, Herman de Vries, Herbert Zangs și Károlyi Zsigmond.

 

REZIDENTE ARTISTICE

În cei peste 3 ani de existență, Centrul de Interes a dovedit în permanență că este cel mai important spațiu de producție și rezidențe artistice din România. Și în vara anului 2021, Federația Centrul de Interes a continuat programul de rezidențe artistice, unul dintre proiectele sale forte, care au în vedere atât susținerea artiștiilor tineri și artiștii consacrați. Prin acest demers artiștii aflați la început de drum și artiștii consacrați își pot continua sau începe cercetarea, documentarea, realizarea de lucrări noi. Fiind un adevărat hub creativ, în care lucrează zeci de artiști deja consacrați, tinerii rezidenți au ocazia să interacționeze cu artiștii care își desfășoară activitatea aici, dar și cu ceilalți artiști participanți în programul de rezidențe.

Federația Centrul de Interes a inclus încă de la începuturi în majoritatea proiectelor sale lucrări semnate de artiștii aflați în rezidență. Un exemplu în acest sens a fost proiectului NEW EXHIBITIONS, în primăvara anului 2021. În cadrul proiectului în 14 artiști susținuți prin diferite proiecte au avut posibilitatea de a expune in spatiile Centrului de Interes.  Pentru artiștii implicați în proiectul de rezidențe artistice este o ocazie, deosebit de importantă, să pregătească proiecte și expoziții, care să fie incluse în programul Centrului de Interes, unul dintre cele mai importante centre de artă și cultură contemporană din regiune. De altfel, este și o bună oportunitate de a-și crea relații cu directori de galerii  sau de instituții de cultură, curatori, colecționari de artă din țară și din străinătate, care vizitează Clujul și Centrul de Interes.

În cursul lunii august 2021, în programul de rezidențe artistice inclus în proiectul CENTRUL DE INTERES VECTOR AL ARTEI CONTEMPORANE CLUJENE au fost incluși artiștii: Ovidiu Leuce, Delia Avram, Andrei Ispas, Cristian Opris, Cristi Avram, Vlad Paraschiv, Robert Andacs, Gabriel Marian, Alex Mirutziu, Daboczi Geza, Andrei Budescu, Istvan Cimpan, Irina Dumitrascu, Andrei Ciurdarescu, Adrian Ghiman, Valentin Ionescu, Vasile Closca, Hihai Zgondoiu. Programul de rezidentadin 2021 este coordonat de curatorul Szabo Csilla si asistentul de curator Burista Cecilia, care face vizite frecvente în atelierele artiștilor, vizionează lucrările noi realizate de aceștia, ghidează în pregătirea unor proiecte ce se vor desfășura la Centrul de Interes în luna septembrie, le oferă sprijin în demersurile lor de cercetare.

 

PERFORMANCE DAY 2021

Publicul clujean față-n față cu propuneri inedite de acte artistice, la PERFORMANCE DAY 2021

Singurul eveniment din România dedicat artelor performative – PERFORMANCE DAY – a avut loc în data de 30 septembrie 2021, la Centrul de Interes. Între orele 19:00 și 21:00 au fost prezentate publicului un film și trei live performance-uri. La eveniment au participat 60 de persoane, un număr corelat cu regulile sanitare în vigoare. Intrarea la eveniment a fost liberă, dar s-a făcut exclusiv pe bază de rezervare prin e-mail, iar la intrare au fost verificate certificatele de vaccinare și actele de identitate ale participanților.

Cea de-a treia ediție a evenimentului PERFORMANCE DAY a propus un program eclectic care a inclus cinci artiști români interdisciplinari, care folosesc performance-ul în practica lor. Selecția artiștilor și a evenimentelor cuprinse în programul ediției 2021 a fost realizată de artistul Alex Mirutziu.

La eveniment au fost prezenți toți artiștii, iar publicul clujean a avut ocazia să-i cunoască sau să-i revadă pe Catinca Mălaimare, Răzvan Țupa, Adina Mocanu, Robert G. Elekes și Dumitru Fanfarov.

Programul ediției 2021 a început cu proiecția filmului ”Eight of Clubs |♣|” al artistei Catinca Mălaimare, care a fost proiectat sub formă de instalație, atât pe peretele principal din SALA ATRIUM a Centrului de Interes cât și pe un ecran cu o diagonală de 2 metri. În film, artista manipulează o structură alcătuită din 8 secțiuni de ecrane cu lumină fotografică LED, reunite de un nucleu circular, siluetă ce pare a simula forma unui păianjen sau a unei flori pe punctul de a se ofili. Artista își pune la încercare limitele propriei anatomii, folosindu-și în totalitate corpul pentru a manevra membrele obiectului. Acest efort generează o experiență senzuală, accentuată prin sunetul frecării dintre piele și suprafața artificială a ecranelor luminoase, alături de privirea ațintită a performerului către spectator. Durata filmului a fost de 7 minute.

Imediat după proiecție a fost prezentat performance-ul ”All The Stones I Threw At You Were Covered In My Tears” al artistei Adina Mocanu. Performance-ul pornește de la o idee simplă - artista folosește pietre pentru a-și șterge lacrimile, pietre pe care mai apoi le aruncă într-un perete alb - dar prin durata sa (30 de minute) de-a lungul căreia artista își expune suferința și vulnerabilitățile interioare, publicul ajunge să simtă întreaga încărcătură emoțională.

Ultimele două performance-uri i-a adus în fața publicului pe artiștii / poeții Robert G. Elekes și Dumitru Fanfarov (”Biofilm”) și Răzvan Țupa (”Alfabet corporal”). Cei trei au prezentat două spoken words performance-uri, în care au recitat din poeziile proprii, tablou completat de muzică, coregrafie și interacțiunea directă cu publicul.

 

LES FILMS DE SAINTE-ORLAN

Deschiderea expoziției, pe data de 5 octombrie, ”LES FILMS DE SAINTE-ORLAN” artistei ORLAN a fost urmată în data de 6 octombrie, de la ora 18:00, la etajul 4 al Centrului de Interes de o masă rotundă la care au participat: artista ORLAN, Horea Avram (curatorul expoziției și moderatorul discuției), Julien Chiappone-Lucchesi, Ioana Costaș, Bogdan Ghiu, Laura T. Ilea, Călin Stegerean, Yann Toma și Florin Ștefan (producătorul expoziției). La eveniment au participat 60 de persoane. Evenimentul a fost transmis LIVE pe pagina de Facebook a Centrului de Interes. Transmisia a fost urmărită de 1.000 de oameni.

Expoziția artistei ORLAN a fost promovată în spațiile special destinate afișajului stradal puse la dispoziție de Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Comunicatele de presă transmise au generat 70 de apariții în presa locală și națională. Evenimentul a fost promovat și pe canalele unor instituții de importanță din Cluj, precum Banca Transilvania, Institutul Cultural Francez, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean.

 

CENTRUL DE INTERES - Contemporary Art from Cluj-Napoca in Berlin

Sezonul expozițional de toamnă a însemnat și prezența a 22 de artiști membri ai Centrului de Interes într-un proiect de anvergură internațională desfășurat la Berlin. Artiștii au expus în 12 spații de proiecte din cartierul artistic Kolonie Wedding. Cu această ocazie, 16 artiști au fost prezenți la Berlin pentru inaugurarea celor 12 proiecte artistice. Expozițiile au făcut parte din programul internațional de schimb cultural desfășurat în anul 2021 între Centrul de Interes – Cluj și Kolonie Wedding – Berlin.

 

PARALELLE PERCEPTION

În data de 22 octombrie, a fost deschisă o nouă expoziție la etajul 4 al Centrului de Interes, la spatiul cu denumirea BAZIS Contemporary: ”Paralell Perception” a artistului maghiar Marcell Esterházy, fiul unuia dintre cei mai importanți scriitori postmoderni din Ungaria, Péter Esterházy. În prima zi, expoziția a fost vizitată de 50 de persoane. Pe parcursul expoziției au fost 20 de vizitatori in medie pe zi.

 

INFRASTRUCTURĂ DE MARKETING FUNCȚIONALĂ

A. PRODUSE

  • Flyere: 1500 buc.

  • Cartoline: 1000 buc.

  • Afise: 150 buc.

  • Afise stradale: 50 buc.

  • Afise strdale mari: 3 buc.

  • Catalog expozitie MONOCHOROME STORIES: 500 buc.


B. RELAȚII MEDIA ȘI SOCIAL MEDIA

5 expoziții care includ 15 artiști din România și Italia au deschis un nou capitol la Centrul de Interes din Cluj, începând cu 20 aprilie 2021

 

KOLONIE WEDDING - Berlin Contemporary Art in Romania

 

MONOCHROME STORIES. The Antal-Lusztig Collection. Debrecen.

 

PERFORMANCE DAY 2021

 

LES FILMS DE SAINTE-ORLAN

 

CENTRUL DE INTERES - CONTEMPORARY ART FROM CLUJ-NAPOCA IN BERLIN

 

PARALELLE PERCEPTION - MARCELL ESTERHAZY

 

2. RAPORT FINANCIAR 2021

FINANȚARE LOCALĂ 2020:
Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca a fost și in anul 2021 cel mai important susținător financiar al Federației Centrul de Interes. am reușit să decontăm 100% din sumele atrase de la Municipiul Cluj-Napoca.

Din sectorul de afaceri Banca Transilvania a fost și în 2021 partenerul nostru strategic și financiar cel mai important.

BUGETUL OPERAȚIONAL 2021
/finanțări nerambursabile și sponzorizări/

 
 

logo szurke.jpg

RAPORT ANUAL

DE ACTIVITATE

2020

Federația Centrul de Interes

CENTRUL DE INTERES NUCLEU AL ARTEI CONTEMPORANE CLUJENE



1. RAPORT DE ACTIVITATE

Centrul de Interes a deschis în 26 iunie o expoziție de grup cu 24 de artiști din Cluj, București, Oradea și Trodena - Italia

Comunitatea artistică din Centrul de Interes și-a redeschis ușile pentru publicul clujean și nu numai începând cu data de 26 iunie 2020, cu o expoziție colectivă ”Il faut cultiver notre jardin”. În prima zi de vizitare a expoziției, de-a lungul celor patru ore în care expoziția a fost deschisă, au participat aproximativ 300 de iubitori ai artei.

Pentru a asigura buna desfășurare a evenimentului în actualele condiții, toți participanții au fost informați dinainte de măsurile de protecție impuse: termoscanarea și dezinfectarea mâinilor și a încălțămintei la intrarea în galerie, purtarea obligatorie a măștii atât pe nas cât și pe gură pe toată perioada petrecută în galerie, păstrarea distanței fizice de 1.5 m între vizitatori și limitarea numărului de vizitatori în galerie.

Noua expoziție a fost gândită astfel încât să confirme natura Centrului de Interes de spațiu de producție și rezidențe artistice, de nucleu cultural deschis comunității și în strânsă relație cu teritoriul său. Expoziția ”ll faut cultiver notre jardin”, curatoriată de artistul Ovidiu Leuce, reunește în spațiul expozițional de la etajul 4 al Centrului de Interes, lucrările a 24 de artiști din Cluj-Napoca, București, Oradea și Trodena (Italia), printre care, membrii Asociației Artiștilor din Centrul de Interes - Irina Dumitrașcu, Florin Ștefan, Mihai Plătică, Ovidiu Leuce, Alex Mirutziu, Andrei Budescu, Andrei Ciurdărescu, Zsolt Berszan, Adrian Ghiman, Valentin Ionescu, Istvan Betuker, Gabriel Marian, Istvan Cîmpan; artiști în programul de rezidență al Centrului de Interes - Robert Andacs, Cristian Avram, Delia Avram, Marius Fodor, Theodora Ispas, Andrei Ispas, Vlad Paraschiv; și artiști invitați - Robert Bosisio, Ioan Aurel Mureșan, Cristian Opriș, Mihai Zgondoiu.

Expoziția e structurată în jurul enigmaticei fraze concluzive din "Candide sau Optimismul" de Voltaire (1759). După ce eroul romanului călătorește "în cea mai bună din toate lumile posibile”, dar întâmpină o serie nesfârșită de dezastre, războaie și alte nebunii umane, sfârșește prin a recomanda îngrijirea "grădinii noastre" ca antidot împotriva doctrinelor ideologice și ca rețetă pentru o viață împlinită: "este bine spus, a răspuns Candide, dar trebuie să ne cultivăm grădina". Titlul expoziției e răspunsul oferit timpului actual de către comunitatea artistică care activează în Centrul de Interes.


CENTRUL DE INTERES NUCLEUL ARTEI CONTEMPORANE CLUJENE
Rezidențe artistice și pregătirea proiectului Performance Day 2020

În cei peste 3 ani de existență, Centrul de Interes a dovedit în permanență că este cel mai important spațiu de producție și rezidențe artistice din România. Și în vara anului 2020, Federația Centrul de Interes a continuat programul de rezidențe artistice, unul dintre proiectele sale forte, care au în vedere atât susținerea artiști, cât și oferirea unui atelier de lucru după caz, în care artiștii aflați la început de drum își pot continua sau începe cercetarea, documentarea, realizarea de lucrări noi. Fiind un adevărat hub creativ, în care lucrează zeci de artiști deja consacrați, tinerii rezidenți au ocazia să interacționeze cu artiștii care își desfășoară activitatea aici, dar și cu ceilalți artiști participanți în programul de rezidențe.

Federația Centrul de Interes a inclus încă de la începuturi în majoritatea proiectelor sale lucrări semnate de artiștii aflați în rezidență. Un exempl în acest sens este expoziția ”Il faut cultiver notre jardin”, vernisată în data de 26 iunie 2020, la etajul 4 al Centrului de Interes, în lineup-ul căreia sunt incluși și o parte dintre artiștii rezidenți din vara anului 2020: Ovidiu Leuce, Aurel Mureșan, Delia Avram, Andrei Ispas, Theodora Ispas, Cristi Avram, Vlad Paraschiv, Betuker Istavan, Gabriel Marian, Robert Andacs. Pentru acești tineri artiști este o primă ocazie, deosebit de importantă, să pregătească proiecte și expoziții, care să fie incluse în programul Centrului de Interes, unul dintre cele mai importante centre de artă și cultură contemporană din regiune. De altfel, este și o bună oportunitate de a-și crea relații cu directori de galerii  sau de instituții de cultură, curatori, colecționari de artă din țară și din străinătate, care vizitează Clujul și Centrul de Interes.

În vara anului 2020, în programul de rezidențe artistice inclus în proiectul CENTRUL DE INTERES NUCLEUL ARTEI CONTEMPORANE CLUJENE au fost incluși artiștii: Ovidiu Leuce, Delia Avram, Andrei Ispas, Theodora Ispas, Ioana Popa, Aurel Mureșan, Cristi Avram, Vlad Paraschiv, Robert Andacs, Betuker Istvan, Gabriel Marian. Programul din 2020 este coordonat de curatorul Szabo Csilla, care face vizite frecvente în atelierele artiștilor, vizionează lucrările noi realizate de aceștia, îi ghidează în pregătirea unor proiecte ce se vor desfășura la Centrul de Interes în luna septembrie, le oferă sprijin în demersurile lor de cercetare.

Tot în cadrul programului de rezidențe artistice se pregătește a doua ediție a proiectului PERFORMANCE DAY, care va avea loc în data de 4 septembrie 2020. Prima ediția a avut loc în 15 noiembrie 2019, tot la Centrul de Interes (Sala ATRIUM și BAZIS Contemporary) și a reunit o serie de patru performance-uri susținute de artiști locali și internaționali: Szirtes János, Alex Mirutziu, Szilard Gaspar, Sasha Bandi. Peste 350 de clujeni și turiști au participat la prima ediție a evenimentului. În 2020, vor fi prezentate patru performance-uri, pregătite la Centrul de Interes special pentru evenimentul Performance Day, de artiștii Virginia Lupu, Sibi-Bogdan Teodorescu și Sergiu Diță, Ana Tecar, Denisse Moise. Programul de rezidențe în care s-au pregătit performance-urile pentru proiectul Performance Day 2020 a fost coordonat de Diana Moldovan alături de artistul Ovidiu Leuce. Aceștia au fost alături de artiștii rezidenți pe parcursul perioadei în care au pregătit lucrările pe care să le prezinte în luna septembrie în cadrul evenimentului Performance Day.

În cadrul proiectului CENTRUL DE INTERES NUCLEUL ARTEI CONTEMPORANE CLUJENE , clujenii vor avea ocazia să descopere la Centrul de Interes lucrări noi realizate de artiștii rezidenți pe perioada verii, în cadrul evenimentului Performance Day (4 septembrie 2020) și în cadrul sezonului expozițional de toamna (septembrie - decembrie 2020).


Toamna a adus la Centrul de Interes două evenimente majore de artă contemporană

Toamna a început la Centrul de Interes cu două evenimente majore de artă contemporană: Performance Day (în data de 4 septembrie 2020) și Sezonul Expozițional de Toamnă (în data de 11 septembrie 2020).

Cele două evenimente organizate de Federația Centrul de Interes au adunat în total peste 500 de vizitatori prezenți în spațiile expoziționale și peste 3.000 de vizitatori care au urmărit cele patru performance-uri LIVE pe pagina de Facebook – Centrul de Interes. La ambele evenimente s-au respectat toate măsurile și regulile de siguranță sanitară: culoare unice de acces, distanțare fizică, număr redus de vizitatori, marcaje și instrucțiuni, dezinfectanți, verificarea temperaturii și purtarea corectă a măștii de protecție.

După ediția-pilot de succes din anul 2019, evenimentul Performance Day a continuat și în 2020 cu o serie de patru performance-uri, care au fost prezentate publicului vineri, 4 septembrie, de la ora 20:00, la Centrul de Interes din Cluj, în Sala ATRIUM de la etajul 4. Ediția din acest an a fost pregătită de artistul Alex Mirutziu, iar line-up-ul a inclus patru artiști români din tânăra generație: Sibi-Bogdan Teodorescu, Virginia Lupu, Ana Tecar și Denisse Moise.

Între orele 20:00 și 23:00, publicul clujean a avut ocazia să urmărească atât în Sala ATRIUM cât și LIVE pe pagina de Facebook – Centrul de Interes, patru performance-uri: ”Luna” al artistului Sibi-Bogdan Teodorescu, ”Malibdomanție” al Virginiei Lupu, ”De fapt eram eu” de Denisse Moise și ”Unul împreună-cu celălalt. Utilizările intimului în performance-ul one-to-one” de Ana Tecar.

La eveniment au participat un număr redus de persoane: 65, pentru a putea fi respectate toate regulile și măsurile de siguranță. Performance-urile au fost transmise LIVE și au adunat peste 3.000 de vizualizări.


În data de 11 septembrie, Centrul de Interes a vernisat Sezonul Expozițional de Toamnă, care a inclus 17 expoziții și proiecte noi, 3 artiști internaționali care au expus în premieră la Cluj și peste 30 de artiști și designeri români. În ziua vernisajul au fost deschise spații de la etajele 1, 3, 4 și 5 ale clădirii. La eveniment au participat peste 450 de vizitatori. Datorită programului special FOCUS ITALIA desfășurat sub patronajul Consulatului Republicii Italiene la Cluj, la vernisaj a fost prezent Excelența Sa Consulul Onorific al Italiei la Cluj, Massimo Novali.

La etajul 4 publicul a putut vizitat o instalație monumentală de oglinzi a lui Alfredo Pirri, unul dintre cei mai importanți artiști contemporani din Italia, montată pe podeaua Sălii ATRIUM. Expoziția a fost organizată de SPAȚIU INTACT și FRICHE. În ziua vernisajului, instalația a fost inaugurată cu performace-ul ”Shadows”, susținut de prim-balerina Operei Naționale Române Cluj-Napoca - Andreea Jura. La SPAȚIU INTACT publicul a avut ocazia să vizioneze o avanpremieră parțială a unei expoziții ambițioase care explorează istoria artei video. Proiectul curatoarei Valentina Valentini ”Il video rende felici: zapping fra la videoarte in Italia” se va desfășura în 2021 în mari muzee din Italia. BAZIS Contemporary a prezentat două expoziții personale ale unor artiști de talie internațională: ”Transhuman Etudes” a lui Szűcs Attila, unul dintre cei mai importanți pictori ai artei contemporane ungare, și ”On discussion” a sculptorului român stabilit la Viena, Virgilius Moldovan. CAMERA a prezentat publicului un proiect inedit de fotografie a unui artist belgian, Tomas Bachot.

La etajele 1, 3 și 5, publicul a putut intra în mai multe spații de proiecte și ateliere de artiști: Galeria Nano (expoziția ”Glitch” a artistei Andreea Hoha), A+ Project Space (expoziția “Choose not a life of imitation!” a artiștilor Dumitru Gurjii, Mircea Modreanu, Ruxandra Tudoran, Andrei Tudoran), CAMERA Project Space (expoziția ”Transient” a tânărului artist Teodor Ștefan), BAZIS Project Space (expoziția ”The Magic Room” cu lucrări semnate de artiștii Robert Andacs, Cristian Avram, Vlad Paraschiv, Zsolt Berszan), ATELIER INTACT (expoziția colectivă ”Personal Nature”, cu lucrări semnate de artiștii Mircea Bozac, Carmen Belean, Andreea Hoha, Patricia Isip, Theodora Ispas și Diana Varga), Friche atelier (proiectul ”Hill in September” al artistei Iulia Ghiță), atelier Andrei Budescu (instalația fotografică ”Vernacular Memory”), atelier Alex Mirutziu (proiectul ”Metraj ponderat”, în colaborare cu fashion designer-ul Adrian Vele), atelier Istvan Betuker (proiectul ”Once Upon a Time”, cu picturi de Marius Fodor), atelier comun Taisia Corbuț, Mathias Bar, Ada Muntean, Alexandru Smuczer și Csiki Aniko (proiectul ”Shared Uncertainties”), atelier Istvan Cîmpan (proiectul ”Continuous Realism” de Mazerschi Sergiu Georgian) și atelier Adrian Ghiman (proiectul ”The Sunset Sleeps” de Corina Păcurar).


Centrul de Interes, primul centru de artă contemporană din România cu spațiu expozițional și conferintă de prezentare la Art Market Budapesta

Centrul de Interes, cea mai mare comunitate artistică din Cluj-Napoca, a fost invitat special la ediția 2020 a târgului internațional de artă - Art Market Budapesta, care a avut loc între 22 și 25 octombrie. Centrul de Interes va avea un spațiu expozițional în cadrul secțiunii ART PROJECTS, unde va prezenta o selecție de artiști rezidenți în Centrul de Interes, dar și artiști invitați. O mare parte din line-up se regăsește și în expoziția-eveniment ”Il faut cultiver notre jardin”, prima expoziție găzduită de Centrul de Interes după ridicarea stării de urgență și redeschiderea instituțiilor de artă.

La Budapesta vor expune artiștii: Irina Dumitrașcu, Florin Ștefan, Zsolt Berszan, Istvan Betuker, Robert Bosisio, Andrei Budescu, Andrei Ciurdărescu, Valentin Ionescu, Adrian Ghiman, Ovidiu Leuce, Cristian Opriș, Mihai Zgondoiu și artistul invitat Virgilius Moldovan, a cărui expoziție personală ”In discussion”, a putut fi vizitată la BAZIS Contemporary, în cadrul Sezonului Expozițional de Toamnă 2020, între 11 septembrie și 17 octombrie.

Pe lângă expoziție, Centrul de Interes a prezentat în premieră catalogul expoziției ”Il faut cultiver notre jardin” în cadrul conferinței internaționale. În acest fel, artiștii clujeni și nu numai, au avut parte de o vizibilitate internațională în cadrul unui eveniment de referință, Art Market Budapesta este lider de piață printre târgurile de artă din Europa de Est și este cea mai mare expoziție din Ungaria. Evenimentul adună anual sute de expozanți din zeci de țări. La evenimet au participat peste 5000 de vizitatori iar la conferinta peste 50.



 

2. INFRASTRUCTURĂ DE MARKETING FUNCȚIONALĂ

A. PRODUSE

  • Flyere: 2000 buc.

  • Cartoline: 4000 buc.

  • Afise: 300 buc.

  • Catalog expozitie: 600 buc.


B. RELAȚII MEDIA ȘI SOCIAL MEDIA

Centrul de Interes a deschis în 26 iunie o expoziție de grup cu 24 de artiști din Cluj, București, Oradea și Trodena - Italia
Expoziția ”ll faut cultiver notre jardin”

 

Performance Day 2020



Sezonul Expozițional de Toamnă










2. RAPORT FINANCIAR 2020

FINANȚARE LOCALĂ 2020:
Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca a fost și in anul 2020 cel mai important susținător financiar al Federației Centrul de Interes. am reușit să decontăm 100% din sumele atrase de la Municipiul Cluj-Napoca.

Raport Buget 2020 1.jpg



Din sectorul de afaceri Banca Transilvania a fost și în 2020 partenerul nostru strategic și financiar cel mai important.
Cu firma WEBERBAU am continuat colaborarea începută în 2019 și în 2020.





BUGETUL OPERAȚIONAL 2020
/finanțări nerambursabile și sponzorizări/

Raport Buget 2020 3.jpg






02 The Building.jpg




logo szurke.jpg

RAPORT ANUAL DE ACTIVITATE 2019

Federația Centrul de Interes

ARTĂ ÎN CENTRUL DE INTERES

1. RAPORT DE ACTIVITATE

Centrul de Interes, cel mai activ centru de artă contemporană din România, a propus două evenimente, unul în data de 31 mai 2019 și cel de-al doilea în data de 20 iunie 2019, care au adus în fața publicului clujean și nu numai, zeci de expoziții, proiecte realizate de artiștii.

În data de 31 mai au fost vernisate 4 expoziții noi: ”The Unnerving Inches of Being” al artistului rezident în Centrul de Interes, Alex Mirutziu, la galeria SABOT, o analiză pe ”text dezarticulat”, alimentată în mare măsură de lecturile artistului din iris Murdoch, cunoscuta scriitoare irlandeză răpusă de Alzheimer. Galeria BARIL l-a adus pentru prima dată în România pe artistul german Johannes Wald, care  a prezentat expoziția ”selfing a self”, cu lucrări care reflectează asupra imaginii artistului.
Artist run-space-ul CAMERA a vernisat expoziția ”No Light” a artistului olandez Jurriaan Löwensteyn. Prima sa expoziție personală din România a inclus lucrări create pe întuneric în camera obscură, experimente în absența luminii pe material fotosensibil.

La spațiul non+ULTRA, artista Roxana Ionescu, care urmează studiile doctorale în cadrul Universității de Artă și Design din Cluj, a prezentat un nou capitol al proiectului ”Sculpture for the mind”. Prima parte a proiectului a prezentat-o în același spațiu în martie 2018. În aceeași seară au fost organizate două ateliere pentru copii de spațiul pouf. în colaborare cu MakerKid, iar la etajul patru a avut loc un concert de muzică clasică susținut de Zănatec. În cadrul evenimentului din 31 mai, publicul a mai avut acces și la alte expoziții în desfășurare: ”Camembert Papanache” la SPAȚIU INTACT & Atrium, ”Partener pentru Abis” la BAZIS Contemporary, ”The Memory of Space” la BAZIS Project Space și ”DemoGraphics. Rhythm and Flow” la Galeria Nano.

În data de 20 iunie, Centrul de Interes a sărbătorit 2 ani de existență printr-un eveniment aniversar spectaculos: vernisajul comun a 7 expoziții noi, 3 expoziții în desfășurare, 8 proiecte realizate de artiștii rezidenți în atelierele lor de lucru, 8 ateliere deschise și pentru prima dată, Centrul de Interes a deschis accesul pentru public la hub-ul creativ format la etajele 4 și 5, în latura stângă a clădirii, care include în momentul de față 6 spații axate pe design și producție: LUT, 111MP, Wanderer, COSTRUT, Chic Utility și Prototip Studio.
SPAȚIU INTACT a prezentat expoziția ”I Am, You Are, He Is. Contemporary Artists Interpret the Bauhaus Lamp” cu lucrări din colecția lui Walter Schnepel. Așa cum sugerează și titlul, expoziția cuprinde o serie de lămpi Bauhaus reinterpretate de artiști contemporani în diverse stiluri și forme.
BAZIS Contemporary a adus în premieră în România instalația kinetică ”Norilsk Substance” a artistului rus, Dmitry Kawarga. Instalația face referire la unul dintre cele mai nelocuibile orașe din lume: Norilsk din nordul Siberiei. Acolo, ideea de capitalism a transformat radical viața umană, așa cum o știm noi legată de valori umaniste, cultură și forme de gândire.
La BAZIS Project Space a fost vernisată expoziția personală artistului român care trăiește în Finlanda, Daniel Nagy: ”S.P.”. Expoziția cuprinde o serie de portrete care fac legătura între două destine despărțite de mii de ani, dar unite de scopuri comune.
În cadrul evenimentului din 20 iunie, a fost inaugurat un nou spațiu de artă: CAMERA Project, o extensie a artist run space-ului CAMERA al artistei Irina Măgurean. Expoziția ”(in)direct” cuprinde lucrări semnate de Robert Somoglyi, student în anul 3 la Universitatea de Artă și Design din Cluj, departamentul Foto-Video. Tot atunci, publicul a mai putut vizita expoziții, precum:
”Five (Alleged) Artists” la A+ Project Space, ”Epura” la Galeria Nano, ”L’Atelier: Mes Enregistrements Sonores” la ATELIER INTACT, ”Sunny Side Up” la spațiul non+ULTRA. Artiștii care lucrează în atelierele dispuse pe două ateje ale clădirii, au deschis ușile și au prezentat fie proiecte cu alți artiști, fie lucrări personale. Publicul a avut acces în atelierele artiștilor: Betuker Istvan, Radu Comșa și Stefano Calligaro, Ovidiu Leuce, Alex Mirutziu, Mihai Plătică, Vlad Olariu, Reborn Bycicle, Gaspar Szilard, Răzvan Botiș, Istvan Cîmpan, Sorana Barb și Adrian Ghiman.

Toți artiștii au fost prezenți la Cluj, unii dintre ei aflându-se pentru prima dată în România, precum artistul german Johannes Wald, artistul olandez Jurriaan Löwensteyn sau artistul rus Dmitry Kawarga.

Centrul de Interes din Cluj-Napoca și Institutul de Artă Contemporană, Dunaújváros (Ungaria) au derulat de-a lungul anului 2019 un program de schimb cultural internațional. După expoziția ”Changing Places - Works by Artists of Centrul de Interes, Cluj-Napoca”, prima expoziție de grup internațională cu focus exclusiv pe artiștii din Centrul de Interes, găzduită de instituția din Dunaújváros în primăvara anului current, cel mai mare centru de artă contemporană din România a expus, în premieră, lucrări din remarcabila colecția a instituției maghiare, la Cluj.

Evenimentul de deschidere a avut loc în data de 16 august, de la ora 19:00. Expoziția ”Changing Places II. Expoziție din colecția Institutului de Artă Contemporană - Dunaújváros” a fost gândită și montată în întreg spațiul expozițional de la etajul 4 al Centrului de Interes, având o listă generoasă de artiști care include 42 de nume: Ádám Zoltán, Bajusz Orsolya, Betuker István, Birkás István, Bogyó Virág, Böröcz András, Braun András, Brückner János, Csákány István, Csáky Marianne, Csörgő Attila, Eperjesi Ágnes, Esterházy Marcell, Fehér Márta, Friedrich Ferenc, Gémes Péter, Gerber Pál, Gerhes Gábor, Gróf Ferenc, Horváth Tibor, Kaszás Tamás, Kiss Róka Csaba, Kis Varsó, Komoróczky Tamás, Koronczi Endre, Kovách Gergő, Kupcsik Adrián, Lakner Antal, Lendeczki Kinga, Nagy Kriszta, Nemes Csaba, Oláh Mátyás László, Patakfalvi-Czirják Ágnes, Société Réaliste, St Auby Tamás, Szabó Ádám, Szacsva y Pál, Szalay Péter, Szűcs Attila, Tarr Hajnalka, Várnai Gyula și Várnagy Tibor. Unul dintre artiștii care se regăsește în colecția Institutului de Artă Contemporană, Dunaújváros (Ungaria) este Betuker István, artist care lucrează în prezent în unul din numeroasele ateliere artistice de la Centrul de Interes.

În aceeași seară, la etajul 1 al Centrului de Interes au mai fost vernisate alte două expoziții. La BAZIS Project Space, artistul Márton Zoltán a prezentat expoziția de fotografie ”Undeva acasă”, iar la Galeria Nano, artistul Gabriel Marian a prezentat expoziția de pictură ”Fake Is the New Real”.

Centrul de Interes a inaugurat sezonul expozițional de toamnă în data de 4 octombrie 2019, cu un eveniment de amploare dispus pe toate cele 4 etaje ale clădirii și în curte. Au fost vernisate 12 expoziții noi, iar publicul a avut acces în 19 ateliere de lucru și spații de creație. La deschiderea noului sezon expozițional au participat aproximativ 1.000 de oameni, printre care zeci de artiști, profesori universitari, directori de instituții de artă, curatori etc.

În data de 4 octombrie au fost vernisate 12 expoziții noi: ”NOW” - Jane McAdam Freud (fiica pictorului Lucian Freud și stră-strănepoata lui Sigmund Freud), la SPAȚIU INTACT, ”FOZAKAKOZFEA” - Cristi Puiu (una dintre cele mai diferite voci ale cinematografiei acestui secol) la galeria BARIL, ”Moving Wall” - Erik Matrai, la BAZIS Contemporary, ”Never, Nowhere” - Dries Segers, la CAMERA, ”The Ceramist” - Răzvan Botiș, la galleria SABOT, ”Cluster” - Cristinei Coza-Damian, la Galeria Nano, ”Waiting Room” - Irina Măgurean, la CAMERA project space, ”Unity of opposites - facets of reality” - Valentin Ionescu, la BAZIS project space, ”Echo - Between Forms and Light” - Predrag Popara, la ATELIER INTACT, ”Sunny Side Up” - Martijn in 't Veld, la spațiul non+ULTRA, ”Souvenirs Anamorphiques” - Isa Balog, la A+ Project Space, plus o expoziție colectivă realizată în colaborare cu rezidenții Centrului de Interes, la cel mai nou spațiu FRICHE, inaugurat cu această ocazie.

Pentru o seară, publicul a avut ocazia să pătrundă în atelierele de lucru și de creație din Centrul de Interes. La etajul 1 au fost deschise: atelier Alex Mirutziu (instalația artistului Sasha Robert - ”Diriginta mea / profesoara de matematică e o teroristă și o cretină absolută”), atelierul comun al artiștilor Radu Comșa și Stefano Calligaro (lansarea cărții ”Fast One”), atelier István Betuker (proiectul ”Reflection”), Atelierul de Rezidență (proiect comun al artiștilor Cristi Avram, Marius Fodor, Robert Andacs și Vlad Paraschiv), atelier Mihai Plătică, atelier Dan Măciucă. Și la etajul 3 ușile au fost deschise pentru public: atelier Gáspár Szilárd (expoziție de grup cu artiștii Matei Țigăreanu, Sergiu Laslo și Botiș Ștefan), atelier Istvan Cîmpan (live art performance și lansare de carte cu stikere de Sergiu Georgian Mazerschi), atelier pouf (proiectul ”Lube Lounge”, în colaborare cu colonia-colonia), atelier Ioana Iacob, atelier Radu Abraham. În seria atelierelor deschise s-au înscris și cele ale artiștilor Belenyi Szabolcs și Adrian Ghiman, de la etajul 4. Pe coridorul dintre galeriile SABOT și BARIL, publicul a avut acces la patru spații din hub-ul creativ din aripa stângă a clădirii: Wanderer, COSTRUT & Chic Utility, Prototip Studio și LUT Studio.

Toți artiștii au fost prezenți la Cluj, unii dintre ei aflându-se pentru prima dată în România, precum artistul belgia Dries Segers, artista britanică Jane McAdam Freud sau artistul maghiar Erik Matrai. În curtea Centrului de Interes a fost amenajată o scenă pe care a avut loc un concert de muzică jazz susținut de Ana Munteanu Trio și au fost prezente două food truck-uri: Meat Busters și Le Camion Delicieux.

Intrarea la toate evenimentele a fost gratuită. În 4 octombrie, spațiile Centrului de Interes au fost deschise vizitării între orele 19 și 23. În restul zilelor, programul de vizitare a fost cel obișnuit: de marți până sâmbătă, între orele 16 și 19.

Performance Days / Program de arte performative la Centrul de Interes

În data de 15 noiembrie 2019, Centrul de Interes a găzduit în Sala Atrium și la BAZIS Contemporary de la etajul 4, o serie de patru performance-uri în cadrul programului ”Performance Day”. Peste 350 de clujeni și-au arătat interesul pentru performance-urile prezentate de patru artiști de renume național și internațional: Szirtes János din Budapesta și artiștii clujeni Alex Mirutziu, Szilard Gaspar și Sasha Bandi.

Seria de performance-uri a debutat cu artistul Sasha Bandi, care a prezentat în premieră ”Oderint Dum Metuant”. Programul a continuat cu performance-urile a doi artiști rezidenți în Centrul de Interes:  ”Bye    Bye... Hello!” al artistului Alex Mirutziu și ”Acting / Reacting” prezentat de artistul Szilard Gaspar. ”Performance Day” s-a încheiat cu ”Freestyle Swimming III”, prezentat de Szirtes János alături de Molnár Ágnes Éva.
Evenimentul ”Performance Day” a început de la ora 18:00, iar la final publicul a putut vizita expozițiile în desfășurare de la Centrul de Interes: ”FOZAKAKOZFEA” - Cristi Puiu, la galeria BARIL; ”Moving Wall” - Erik Mátrai, la BAZIS Contemporary;
”Never, Nowhere” - Dries Segers, la CAMERA; și ”The Ceramist” - Răzvan Botiș, la galeria SABOT.

Începând cu ora 22:00, Centrul de Interes a găzduit proiectul Noaptea Albă a Teatrului Studențesc, organizat de Uniunea Studenților din România în cadrul UniFest, prin Asociația Studenților Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj. În cadrul proiectului au fost prezentate două spectacole: ”Eu sunt! Și?” și ”Inevitable inbetweeners / queer musica.

Intrarea la toate evenimentele a fost liberă.


2. INFRASTRUCTURĂ DE MARKETING FUNCȚIONALĂ

A. PRODUSE

  • Flyere: 5000 buc.

  • Afise: 200 buc.

  • Banner pe clădire: 2 buc. de 80mp.

B. RELAȚII MEDIA ȘI SOCIAL MEDIA

Proiectul din 31 mai și 20 iunie 2019

Proiectul din 16 august 2019

Proiectul din 4 octombrie 2019

Proiect din 15 Noiembrie 2019


C. SOCIAL MEDIA

FACEBOOK: 6490 urmăritori
INSTAGRAM: 1933 urmăritori

10.jpg






2. RAPORT FINANCIAR 2019

FINANȚARE LOCALĂ 2019:
Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca a fost și in anul 2019 cel mai important susținător financiar al Federației Centrul de Interes. am reușit să decontăm 100% din sumele atrase de la Municipiul Cluj-Napoca.

1.jpg


Din sectorul de afaceri Banca Transilvania a fost și în 2019 partenerul nostru strategic și financiar cel mai important.
Cu firma WEBERBAU am început colaborarea din 2019.

2.jpg


BUGETUL OPERAȚIONAL 2019
/finanțări nerambursabile și sponzorizări/

3.jpg
1.jpg

 
logo szurke.jpg

RAPORT ANUAL DE ACTIVITATE 2018

FEDERATIA CENTRUL DE INTERES (fost Federatia Galeriilor si artistilor din Fabrica de Pensule)

ARTA DREPT CENTRU DE INTERES

1. RAPORT DE ACTIVITATE

Centrul de Interes, primul centru dedicat artei și culturii contemporane din Cluj a fost inaugurat în 2017. Menit să îmbogățească și mai mult viața culturală vibrantă a orașului, Centrul de Interes e conceput ca un spațiu care își propune să aducă arta contemporană în mijlocul comunității clujene. Proiectul noului centru de artă beneficiază de sprijinul Băncii Transilvania și este finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca. Noua instituție s-a format la inițiativa Federației Centrul de Interes (fost Federația Artiștiilor și Galeriștilor din Fabrica de Pensule) care s-a mutat într-un spațiu nou din Fabrica de Pensule, o clădire industrială din imediata vecinătate a gării, de pe strada Fabrica de Chibrituri, nr. 9 A, cu acces direct prin pasajul subteran care leagă strada Horea și gara de strada Fabrica de Chibrituri. În spațiu de expoziție la etajul 4 al Federației se profilează un centru de artă cu viziune internațională, fără precedent în România din punct de vedere al dimensiunii, infrastructurii și al numaărului de artiști naționali și internaționali care vor produce și expune artă aici.

Centrul de Interes a lansat programul pe 2018 cu prima serie de evenimente dedicate artei contemporane. Pe data de 30 martie, clujenii au fost invitați la deschiderea a șase expoziții noi și la o proiecție de film inedită. Expozițiile au adus în atenția publicului 11 artiști care trăiesc și lucrează în România (Cluj, Sibiu, București), iar filmul a fost o ocazie unică de a păși în universul artistic al unuia dintre cei mai influenți pictori în viață, Luc Tuymans. Galeria BARIL a prezintat expoziția ”Well, Well, believe it or not / She covered every last inch of the entire sidewalk”, care a cuprins cele mai recente picturi și obiecte din ceramică, realizate de Natalia Lazurca în timpul rezidenței artistice de la Centrul de Interes (Bazis project space). BAZIS Contemporary a prezntat o expoziție de desene ale artiștilor Szabolcs Belényi, Zsolt Berszán, István Betuker, Dan Măciucă, Daniel Nagy și Szabolcs Veres, cu titlul ”On paper”. Cel mai important pas al procesului artistic e transpunerea unui gând sau a unei idei pe hârtie. Acesta e și motivul pentru care desenul pe hârtie e și va rămâne o formă de exprimare primordială pentru fiecare artist, indiferent de mediu în care lucrează. Prin diferite moduri de intervenții pe hârtie: desen, grafică, colaj sau pictură, se conturează o expoziție complexă atât din punct de vedere textural, cât și al tematicii. A treia expoziție personală a artistului Vlad Nancă la SABOT, ”În peisajul natural omul este un intrus”, a cercetat aspecte mai puțin evidente ale modernismului secolului XX. Spațiul a fost împărțit în două. Pe de o parte, o lume a imaginarului populată cu siluete dezumanizate și în egală măsura post- umane, micro-făpturi descinse din schițe arhitecturale și readuse la viață prin mărire la scara 1:1. Alături de ele, un alfabet extra-terestru rezultat din izolarea părții decorative de partea funcțională a unor suporturi de plante est-europene, semne ale unei estetici de esență modernistă sustrase dintr-o practică de inspirație folclorică. În a doua parte a expoziției, trei coloane placate cu faianță 15/15 plasează vizitatorii, prin “grid”, direct în modernitatea secolului XX, unde se discută teme legate de sculptura modernă, cursa spațială, modernism ca accelerator al Antropocenului. În CAMERA artista Ada Muntean a simulat într-o manieră ironică un spațiu de locuit fictiv, în care elementele constitutive devin simbolice pentru condiția omului de secol XXI. Expoziția ”SABOTAGE: Deconstructing the Unforeseen” a analizat existența omului contemporan văzută ca o consecință mai mult sau mai puțin directă a unor acte de sabotaj asupra condiției ei originare: de la mediul artificial creat pentru a-și desfășura existența, la nevoia de consum excesiv. În galerie, naturalul și artificialul au funcționat într-o manieră apropiată de absurd, lucrările fiind concepute și compuse din fragmente de real, uneori cu inserții ready-made. Muzica ce a însoțit expoziția a fost special compusă de Răzvan Apostol (SCUZE). SPAȚIU INTACT a expus în premieră în România documentarul ”Luc Tuymans: afstand / timing / precisie” regizat de Jan Blondeel. Filmul a prilejuit publicului clujean o întâlnire virtuală cu unul dintre cei mai importanți artiști contemporani, Luc Tuymans.

2 expoziții la etajul 1
Spațiul non+ULTRA a găzduit instalația ”Sculpture for the mind” a Roxanei Ionescu. Artista urmează studiile doctorale în cadrul Universității de Artă și Design din Cluj iar, prin acest proiect pilot, divulgă câteva din temele de cercetare abordate în teza de doctorat. Diferite tehnici și medii artistice (fotografie, video, sculptură) ne vorbesc la unison despre felul în care limbajul transmite, formează și modelează ființa umană. La Galeria Nano, artista Axenia Roșca și curatorul Gabriel Marian au deschis expoziția ”How to grow your own gods”. Proiectul sa prezintart sub forma unui kit care conţine câteva elemente de bază pentru ca oricine să-şi poată crea un mic univers. Cu ajutorul lui, fiecare e liber să-şi descopere câte un zeu interior sau mai mulţi, la alegere, şi să-i invite să crească împreună cu spaţiul colonizat. Cu puţin noroc, după o vreme vor apărea şi fiinţe cu suflet, poate chiar inteligente. Aşa se naşte un cosmos personal, ordine si armonie dintr-un aparent haos iniţial.

Indicatori eveniment: relații media și social media:

CENTRUL DE INTERES a marcat 1 an de activitate cu o serie de evenimente și expoziții internaționale dedicate artei contemporane, organizat sub proiectul ARTA DREPT CENTRU DE INTERES. La începutul lunii iunie, Centrul de Interes a aniversat 1 an de activitate. În cifre, evenimentele derulate de-a lungul primului an au atras peste 5.500 de vizitatori, iar atelierele artiștilor rezidenți în Centrul de Interes au fost vizitate de curatori și galeriști din toată lumea, creându-se astfel noi punți între artiștii clujeni și instituții de artă din România și de peste hotare.

Publicul clujean a avut ocazia să descopere expoziții noi, proiecte de amploare internațională. 5 expoziții noi au fost deschise în perioada verii 2018: Expoziția ”Usual Suspects” de la SPAȚIU INTACT, a fost semnată de artistul clujean Mircea Suciu și curatoriată de Florin Ștefan, a conținut lucrări care reflectă aerul problematic al acestui secol. Nu totul e alb și negru, însă în acest caz poate aici ne situăm. Dezamăgire, ratare, experiment, politică și poezie, toate conturate într-un contrast abisal. O viziune post-traumatică a anilor petrecuți în dorința perfecționării limbajului vizual într-o societate imperfectă. Amară, profundă și reflexivă, așa se descrie această înfățișare eclectică. Lucrările expuse au intenționat să descrie o stare mentală împovărată de politici corupte, de o dezvoltare inexplicabilă a artei, a esteticii și a valorii. Galeria SABOT a prezentat a treia expoziție personală a artistei americane Aline Cautis, ”Searchers”. Întreaga expoziție a fost gândită în jurul călătoriei, aproape inițiatice, pe care artista o face împreună cu familia ei în România părăsită de aceștia în urmă cu mai bine de 40 de ani. În cele câteva picturi expuse, periplul a fost văzut prin ochii câinelui vagabond, un alter-ego pe care artista și-l însușește ca metaforă a omului rătăcit, care nu caută sensul, ci visarea acestei lumi. Expoziția "I am losing my beauty together with my interest in beautiful things” de la galeria BARIL, a făcut cunoștință publicului român amator de artă contemporană cu lucrările artistei Petra Feriancová. Artista lucrează în principal cu imagini existente, texte pe care le interpretează și pe care le schimbă metodic, principala țintă a acestei forme de manipulare fiind aceea de a oferit spectatorilor o reacție afectivă genuină. Printre numeroasele expoziții pe care le-a făcut se distinge în 2013 prezența ei la Bienala de la Veneția, în pavilionul Cehiei și al Slovaciei. Artist-run space-ul CAMERA a găzduit prima expoziție a artistei germane Franziska Holstein în România, ”Paperworks”. Cele două lucrări expuse în spațiu gravitează în jurul noțiunilor de culoare și volum. ”untitled (36)” e o lucrare de perete bidimensională ce include 36 de colaje, fiecare din ele variind formal 6 cutii de carton colorate diferit, care acaparează atenția publicului prin magnitutidine și intensitatea culorii, în timp ce ”untitled (folding map 3D)” e o cutie simplă de carton care are o față albastră și un spate alb, dar al cărei volum în spațiul galeriei e extins de hărțile care se pot desface din interior. BAZIS Contemporary a adus în premieră la Cluj o lucrare-instalație a artistului german Markus Butkereit, prezentată sub numele ”OBFUSCATION”. În lucrările sale, artistul experimentează interferențele între sanșă și determinism, ordine și dezorganizare, cunoștință și speculație. Pentru a câștiga timp, găsește, acoperă sau ascunde, adaugă fum sau informație ambiguă și confuză! Este relativ comun, ca pentru sensuri diferite să se folosească același cuvânt. Textul de criticul de artă Iris Hempelmann descrie proiectul propus de artistul german: "Cuplat cu o cantitate de informație în continuă creștere și accesibilă online în zilele noastre, rezultă o posibilitate tot mai mare de a găsi informații incorecte din cauza confuziei create de cuvintele ambigue. Markus Butkereit, născut în 1976, trăiește și lucrează în Berlin. Prin lucrările sale experimentează interferențele între sanșă și determinism, ordine și dezorganizare, cunoștință și speculație."

Indicatori eveniment: relații media și social media:
La vernisaj au participat aproximativ 900 de persoane.
Săptămânal expozițiile sunt vizitate de aproximativ 100 persoane și 2-3 grupuri organizate. Cuantumul vizitatorilor străini este de 20%.   
Comunicatul de presă a generat 14 apariții în presa locală și națională.
Comunicatul de presă a fost preluat de publicații naționale online precum Cotidianul, Amos News sau Modernism.
Numărul de fani ai paginii de facebook a crescut cu 162, respectiv de la 4.216 la 4.378 de fani.
În perioada de promovare a evenimentului, pagina de facebook a fost accesată direct de 1.493 utilizatori.
În perioada de promovare a evenimentului, la conținutul distribuit pe pagina de facebook au reacționat în mod direct 10.458 de utilizatori (prin like-uri, comment-uri, share-uri sau altele).
La evenimentul creat pe pagina de facebook au răspuns 744 de utilizatori.
Numărul de followers ai contului de Instagram a crescut cu 115, respectiv de la 1.238 la 1.353 de followers.
Apariții în mass-media tipărit și on-line: peste 24 articole in ziare și reviste (anexat la document Analiză detaliată post-eveniment)

În luna august, Centrul de Interes i-a invitat pe toți clujenii iubitori de artă, și nu numai, să se lase inspirați de noi expoziții de artă. Expoziția ”As far as the eye can see” de la galeria BARIL a readus în atenția publicului picturi semnate de artistul Maxim Liulca. ”Mi-e destul de clar cum trebuie să arate o pictură, am un set anume de preferințe estetice. Nu fac pictură de proces, pictura se dezvoltă în proces pentru un scop final, obiectul. Sunt niște forme care au culori sau culori care au forme, ele au o istorie în estetică, iar în arta occidentală s-au tot schimbat de-a lungul timpului. Nu mă interesează această schimbare pentru că picturile mele nu au ca scop forma și culoarea, eventual doar la nivel fizic, nivel oricum limitat. Există doar niște preferințe legate de exterior, de fizic, și mai există semnătura fiecăruia. Eu mă semnez în limba pe care o cunosc. Semnătura nu poate fi parodică. Ea e și limitată și infinită în același timp: limitată ca secvență a repetiției, infinită datorită existenței acestei repetiții”, a susținut artistul. Artist run-space-ul Irinei Dumitrașcu, CAMERA, a prezintat expoziția ”Salutări de la Marea Aral” a artistului Gabriel Stoian. Ca individ în societate, artistul oscilează între ficțiune și realitate, iar uneori, pentru a crea, el depășește linia subțire dintre cele două. Prin urmare, el poate călători fără locomoție, doar prin intermediul imaginației sale. Adesea se întâmplă ca în aceste călătorii, pe lângă grădinile frumoase, să întâlnească și locuri întunecate. Pornind de la sfatul amar cu care Voltaire își încheie cartea "Candide" - recunoscând lumea în care trăim ca cea mai bună dintre toate lumile posibile, ar fi trebuit să ne cultivăm mai bine grădinile - Gabriel Stoian se întreabă ce se întâmplă atunci când nu mai facem asta? Răspunsul este cheia prin care pot fi interpretate lucrările de față. Tot la etajul 4 al Centrului de Interes, publicul a avut ocazia să viziteze expoziția ”Form before function”, o serie de obiecte realizate de Radu Abraham ce au propus să creeze o fuziune între artă și design mergând spre o zonă de artă funcțională. Cu o temă opusă  filozifiei “form follows function”, expoziția e formată dintr-o serie de obiecte cu focusul principal pe formă. Având o abordare sculpturală, funcția cade pe plan secundar și devine sugerată de formă, fără ca însă să o dicteze. Expoziția e găzduită de SPAȚIU INTACT.

Indicatori eveniment: relații media și social media:
La vernisaj au participat aproximativ 900 de persoane.
Săptămânal expozițiile sunt vizitate de aproximativ 100 persoane și 2-3 grupuri organizate. Cuantumul vizitatorilor străini este de 20%.
Comunicatul de presă a generat 15 apariții în presa locală și națională.
Evenimentul inclus in Romania Pozitiva, Amos News sau Modernism.
În perioada de promovare a evenimentului, pagina de facebook a fost accesată direct de 25K utilizatori.
În perioada de promovare a evenimentului, la conținutul distribuit pe pagina de facebook au reacționat în mod direct 1.6K de utilizatori (prin like-uri, comment-uri, share-uri sau altele).
Numarul de fani ai paginii facebook a crescut cu 70, respectiv de la 4469 la 4539 de fani.
Numărul de followers ai contului de Instagram a crescut de la 1353 la 1460 de followers.

Centrul de Interes s-a deschis miercuri, 31 octombrie, și a propus publicului clujean 5 expoziții noi în spațiil expoziționale de la etajul 4 al clădirii. Publicul a avut ocazia să descopere lucrări semnate de artiști din România, Macedonia, Peru, Turcia și Australia. La vernisaj au fost prezenți artiștii și curatorii, care au avut șansa, unii pentru prima oară, să intre în contact cu comunitatea artistică din Cluj. Pentru că la seara de deschidere a noilor expoziții au participat și reprezentanți ale altor instituții de cultură și artă contemporană din Cluj și nu numai, artiștii străini au avut ocazia să creeze noi punți de legătură pentru viitoare posibile proiecte. La SABOT a fost vernisată a doua expoziție personală a artistului peruan Nicolas Lamas la Cluj, după o primă colaborare cu artistul în 2014. Expoziția ”Liminality” a atras atenția publicului prin obiectele ready-made și asamblajele de mari dimensiuni expuse. Artistul a realizat întreaga expoziție la Cluj, motiv pentru care a petrecut o perioadă mai îndelungată la Cluj și în timpul procesului de creație s-a putut bucura să viziteze orașul și să cunoască scena artistică din Cluj atât de bine cotată internațional. La BAZIS Contemporary a fost vernisată expoziția ”Asphyxia”, iar atenția publicului a fost captată de o sculptură de mari dimensiuni a artistului macedonian Zharko Basheski, care constă în capul unui bărbat cu o expresie terifiată, în asfixie, luptând pentru aer sub o pungă de plastic, în timp ce imaginile unor memorii frumoase și plăcute trec prin mintea lui, sub forma de proiecții video pe spatele sculpturii. Lucrarea lui Bašeski a fost extrem de apreciată de publicul prezent pentru curajul cu care înfățișează lumea în care trăim. Artist run-space-ul Irinei Dumitrașcu Măgurean – CAMERA a prezentat prima expoziție internațională a artistului turc, Egemen Tuncer, prezent și el la Cluj. Expoziția ”Workplanes” a propus publicului o serie de imagini generate de calculator, un procedeu specific artistului. Artista de origine franceză, dar care trăiește în România - Arantxa Etcheverria, a prezentat a treia expoziție personală la galeria BARIL, intitulată ”Vault”. În cadrul galeriei, publicul a avut ocazia să admire cele mai recente lucrări ale artistei: obiecte și structuri bidimensionale, pictură și fotografie. La SPAȚIU INTACT, gruparea artistică A Constructed World a propus publicului un ”Atlas al nevăzutului și nerostitului”, așa cum și-au intitulat expoziția. De origine australiană, dar locuind în prezent la Paris, Geoff Lowe și Jacqueline Riva au colaborat cu Marie Gautier, curator, și au transformat spațiul într-un adevărat atlas, punând la dispoziția publicului o serie de filme, texte, sculpturi, fotografii, desene și diverse obiecte scoase din uzul lor de zi cu zi și puse în contexte extrem de creative și incitante.

Indicatori eveniment: relații media și social media:
La vernisaj au participat aproximativ 800/1000 de persoane.
Săptămânal expozițiile sunt vizitate de aproximativ 100 persoane și 2-3 grupuri organizate. Cuantumul vizitatorilor străini este de 20%.   
Comunicatul de presă a generat 16 apariții în presa locală și națională.
Evenimentul inclus in Agenda Zilei la Radio Romania Cultural.
În perioada de promovare a evenimentului, pagina de facebook a fost accesată direct de 44K utilizatori.
În perioada de promovare a evenimentului, la conținutul distribuit pe pagina de facebook au reacționat în mod direct 1.3K de utilizatori (prin like-uri, comment-uri, share-uri sau altele).
Numărul de followers ai contului de Instagram a la 1563.


2. PRODUSE 2018

  • Flyere: 3000 buc.

  • Brosura: 1000 buc.

  • Afise: 120 buc.

  • Mash pa clădire: 1 buc. de 80mp fiecare

3. RAPORT FINANCIAR 2018


FINANȚARE LOCALĂ 2018:

Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca a fost și in anul 2018 cel mai important susținător financiar al Federației Centrul de Interes. Am reușit să decontăm 100% din sumele atrase de la Municipiul Cluj-Napoca.

Din sectorul de afaceri Banca Transilvania a fost și în 2018 partenerul nostru strategic și financiar cel mai important.

11.jpg


BUGETUL OPERAȚIONAL 2018
/finanțări nerambursabile și sponzorizări/

12.jpg
 
18879998_1549327655140168_2234756939092032450_o.jpg

 
logo szurke.jpg

RAPORT ANUAL DE ACTIVITATE 2017

Federatia Galeriilor si Artistilor din Fabrica de Pensule

PERON 6: Stația pentru Avangardă Artistică”

1. RAPORT DE ACTIVITATE

Centrul de Interes, primul centru dedicat artei și culturii contemporane din Cluj a fost inaugurat în 2017. Menit să îmbogățească și mai mult viața culturală vibrantă a orașului, Centrul de Interes e conceput ca un spațiu care își propune să aducă arta contemporană în mijlocul comunității clujene. Proiectul noului centru de artă beneficiază de sprijinul Băncii Transilvania și este finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca. Noua instituție s-a format la inițiativa Federației Centrul de Interes (fost Federația Artiștiilor și Galeriștilor din Fabrica de Pensule) care s-a mutat într-un spațiu nou din Fabrica de Pensule, o clădire industrială din imediata vecinătate a gării, de pe strada Fabrica de Chibrituri, nr. 9 A, cu acces direct prin pasajul subteran care leagă strada Horea și gara de strada Fabrica de Chibrituri. În spațiu de expoziție la etajul 4 al Federației se profilează un centru de artă cu viziune internațională, fără precedent în România din punct de vedere al dimensiunii, infrastructurii și al numaărului de artiști naționali și internaționali care vor produce și expune artă aici.
În noul spațiu de expoziție la etajul 4 al Federației au fost amenajate 5 galerii, spatii folosite de asociatii/fundații cu care Federație a avut acorduri de colaborare: BARIL, BAZIS Contemporary, Camera, SABOT, SPAȚIU INTACT. Se profilează un centru de artă cu viziune internațională, fără precedent în România din punct de vedere al dimensiunii, infrastructurii și al numărului de spații și artiști care vor produce și expune artă aici.
Odată cu inaugurarea noului centru de artă au fost vernisate mai multe expoziții, iar artiștii de la etajele 1 și 3 își vor deschide atelierele publicului larg.
BARIL a prezentat în premieră absolută prima expoziție a regizorului Cristi Puiu. Expoziția Sieranevada, cuprinde o selecție de fotografii realizate de regizor în perioada de post-producție a filmului cu același nume. Puțini știu că înainte să urmeze cursurile de film, Cristi Puiu a studiat pictura timp de 1 an la “Ecole Superieure d’Arts Visuels” din Geneva, actuala “Haute Ecole des Beaux Arts”. Filmele lui au rulat în aproape toată lumea, au fost elogiate de critici și premiate la Cannes. BAZIS Contemporary a adus la Cluj lucrări video ale renumitului artist american Bill Viola. Encounters a fost prima expoziție individuală a artistului în România. Pionier al instalațiilor video, demersul său artistic e un amplu experiment de dizolvare a limitei dintre pictură și arta cinematografică, care durează de patru decenii în care artistul a avut peste 130 de expoziții personale – printre altele la MoMA New York, la Galeria Națională din Londra, la Muzeul Guggenheim din Bilbao, la Bienala de Artă de la Veneția sau la Grand Palais din Paris. 3 shells and a square game e expoziția cu care sa inaugurat spațiul artist-run Camera, al artistei Irina Dumitrașcu. “Shell game” se poate traduce, simplu, “Alba-neagra”, deși în noua Cameră din Centrul de Interes jocurile nu vor respecta mereu indicațiile producătorului. De data aceasta, trei artiști clujeni: Radu Comșa, Irina Dumitrașcu și Vlad Olariu, au încercat să vă inducă în eroare filozofală. Cu și fără ajutorul pătratului lui Malevich. Galeria clujeană SABOT, în colaborare cu Galeria Wschód din Varșovia a prezentat expoziția Bones, a tânărului artist polonez Mikołaj Moskal, născut la Cracovia în 1985. La SPAȚIU INTACT a fost vernisată expoziția personală a artistei Valérie Mréjen – Voilà, c'est tout. Artist vizual, fotograf și scriitor, Valérie Mréjen multiplică mijloacele de expresie pentru a explora cu și mai multă putere posibilitățile limbajului. Lucrările artistei sunt inspirate de amintiri, măruntele întâmplări ale vieții cotidiene, de detalii crude și ridicole, platitudini sau neînțelegeri ale existenței. O serie de expoziții au fost găzduite și în spațiile de creație ale Centrului de Interes: Reverse: Chapter 1 a artistului Ovidiu Leuce la A+Project Space, Reborn a artistului Ionel Mihai la BAZIS Project Space, Self. Perceive/Deceive a artistei Ada Muntean și Gianni Vattimo meets Vida Gheza: Soft Sculpture No.1, o colaborare pouf. & Sebastian Big.
Seria de expoziții face parte din programul “PERON 6: Stația pentru Avangardă Artistică”, realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Indicatori eveniment: relații media și social media:
Participanți la vernisaj: peste 2500 de vizitatori
Număr de vizitatori pe săptămână: în mediu între 100 și 200 de persoane
Eveniment Facebook si Intagram: ajuns de circa  31405 de persoane
Like-uri eveniment 285, accesare eveniment 3100
Apariții în mass-media tipărit și on-line: peste 24 articole in ziare și reviste

 

3 noi expoziții au fost fi vernisate în 10 august. Luna august a adus la Centrul de Interes o serie de trei noi expoziții de artă, în spațiile: BARIL, CAMERA și SABOT. În plus, publicul clujean a avut ocazia ocazia să viziteze atelierul artistului în rezidență, Espen Cook, invitat la Cluj să genereze lucrări noi, ce urmează să fie expuse în toamnă la BAZIS Project Space. Lucrările tânărului artist britanic, Joe Fletcher Orr, au fost expuse pentru prima dată în România, la galeria SABOT. Expoziția ”Un Flamingo, o Cămilă și o Bufniță pășesc într-o Galerie...” a fost, deopotrivă o întâlnire neașteptată cu animalele lui Picasso și răspuns la întrebarea: ”Cum poate fi utilizat umorul britanic pentru a submina autoritatea operei de artă?”. Celebrele desene dintr-o linie au devenit sculpturi, vor fi așezate într-un spațiu neobișnuit și vor prinde culoare – culoarea automobilelor Citroën Xsara Picasso. ”Anything Can Be_A Car”, cu lucrări semnate de artistul belgian Karel Verhoeven, au putut fi vizitate în spațiul artist-run CAMERA. Expoziția nu este una statică, ci un proces etapizat și interactiv, cu o existență fluidă. A fost expus o pictură murală: 100 de imagini de arhivă care înfățișează marcajele locurilor de parcare. BARIL a prezentat lucrări semnate de Cristina Garrido, în prima expoziție individuală la Cluj: ”Unfair Show”, curatoriată de Francesco Giaveri. Colaborarea dintre galeria clujeană și artista de origine spaniolă a început în decembrie 2016, atunci când Cristina Garrido a fost artist în rezidență la BARIL.

Participanți la vernisaj: peste 2500 de vizitatori
Număr de vizitatori pe săptămână: în mediu între 100 și 200 de persoane
Eveniment Facebook si Intagram: ajuns de circa  31405 de persoane, Like-uri eveniment 285, accesare eveniment 3100
In luna august: Eveniment Facebook si Intagram: ajuns de circa  20213 de persoane, Interactiune eveniment 859, accesare eveniment 14980
Apariții în mass-media tipărit și on-line: peste 24 articole in ziare și reviste peste 25 articole in ziare și reviste.

 

În data de 6 octombrie, Centrul de Interes a invitat publicul clujean să parcurgă un traseu nocturn în compania artei contemporane, în cadrul circuitului Noaptea Albă a Galeriilor (NAG), organizat de FGAFP în colaborare cu Asociația Ephemair din București, pentru a doua oară la Cluj. Centrul de Interes a marcat Noaptea Albă a Galeriilor Cluj cu vernisaje, performance și ateliere deschise. SABOT a devenit teren de creație pentru artistul Stefano Calligaro. Expoziția ”PETANQFUCK” a adus în galeria clujeană jocul preferat al francezilor. Ați călcat vreodată pe un teren de Pétanque? - distracție ne-prefabricată. Lumea artei are nevoie de ”bile”. Niciun amuzament în plus, nimic de digerat, nimic de asimilat. Veți primi exact asta: o pereche de bile rostogolite. De la ora 21:00, SABOT a prezentat performance-ul ”Dignity to the Unsaid”, al artistului Alex Mirutziu. Lucrarea a fost comisionată de Bucharest International Dance Film Festival și a avut premiera în luna septembrie la Muzeul Național de Artă Contemporană din București. Un performance ca o scrisoare postumă către Iris Murdoch, un exercițiu de intrare în mintea scriitoarei umbrită de Alzheimer în ultimii ani de viață. Vor performa Alex Popa, Irina Sibef și Cosmin Stănilă. Muzica e semnată de Elías Merino. SPAȚIU INTACT a vernisat primul solo show al artistului francez Benjamin Hochart în România, după ce în 2015 l-a invitat la Cluj într-un program de rezidență artistică. Expoziția ”If I can't dance in your revolution, I'm not coming” propune un comentariu în acelaşi timp poetic şi politic despre lume şi mişcările sale recente. Artistul expune o serie nouă de lucrări intitulată ”Présidents”, precum şi un film de animație "Seul sur le sable", toate special realizate pentru această expoziție. ”Présidents” prezintă posibile blazoane contemporane pentru facțiuni opuse într-o lume divizată pe care am putea-o interpreta drept tot atâtea portrete fragmentare a potențialilor candidați, în timp ce filmul lent şi sfâşietor va derula o suită de secvențe desenate ce schițează o narațiune obscură şi eliptică. BAZIS Contemporary a prezentat lucrări ale artistului Asztalos Zsolt în cadrul expoziției ”Unknown Artists”, curatoriată de Gulyas Gabor. Tematica proiectului a fost inspirată de lucrări clasice a căror autori nu mai pot fi identificați, fie pentru că asta a fost intenția artistului, fie din neglijență. Există lucrări cu autor necunoscut care nu ies niciodată din depozitul muzeelor tocmai pentru că autorul e necunoscut. Dacă între timp se descoperă că lucrarea aparține unui artist important, situația se schimbă imediat, aproape independent de nivelul estetic al lucrării. Pentru lumea artei, numele e aproape mai important decât lucrarea. Venit de peste ocean și ajuns în CAMERA clujeană, artistul Ben Alper a vernisat primul său solo show în România. Expoziția foto-video ”The Residual City” analizează spații goale, abandonate, în care au avut loc diverse întâmplări. Deși acest tip de imagini e mai degrabă prezent în genuri descriptive de fotografie, precum cea criminalistică, metodologia conceptuală a acestor practici e absentă în cazul de față. Abstractizarea și ambiguitatea prevalează, contextul lipsește, iar familiaritatea se estompează făcând loc unei experiențe neliniștitoare și enigmatice a cotidianului. În loc să încerce să elucideze, lucrările fragmentează lumea într-o colecție deloc confortabilă de imagini sau reziduuri. BARIL a expos lucrțri al artistului Bogdan Vlăduță. Lucrările reunite sub titlul ”X-uri și martiri” au fost realizate de artist în ultimii doi ani și au reprezintat preocupările sale constante, îndreptate către istorie, văzută însă restrictiv ca vestigii, urme din trecut sau relicve. Martiriul, înțeles ca mărturie a faptelor și a suferințelor unor persecutați, e prilejul pe care Vlăduță îl folosește pentru a investiga aproape anatomic relația dintre Putere și cei asupriți, dar și între societate și cei care își dau viața pentru o cauză considerată nobilă. Subiectul devine cu atât mai dificil cu cât Vlăduță are mereu ambiția de a demonstra că arta e mai mult decât o ilustrare a vieții sau o diversiune menită să-i ascundă aspectul brutalul, gregar.  După rezidența de la Asociația Bazis (Centrul de Interes), artistul norvegian Espen Cook a expus lucrările produse la Cluj în cadrul show-ului ”From the Shadows”, găzduit de BAZIS project space. Expoziția gravitând în jurul noțiunii de colaj și constă în serii de picturi și sculpturi tratate dintr-o perspectivă diferită. Galeria Nano a invitat publicul la un dialog vizual pe artiștii clujeni Juhos Sándor și Szabó András în dubla expoziție ”Act Anima”, pornind de la întrebarea: Mai există artă conceptuală dincolo de minimalism? Seria de expoziții a făcut parte din programul “PERON 6: Stația pentru Avangardă Artistică”, realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca

Participanți la vernisaj: peste 2500 de vizitatori
Număr de vizitatori pe săptămână: în mediu între 100 și 200 de persoane
Eveniment Facebook si Intagram: ajuns de circa  22647 de persoane, Like-uri eveniment 182, accesare eveniment 49063
Apariții în mass-media tipărit și on-line: peste 27 articole in ziare și reviste.

 

2. PRODUSE 2017

  • Flyere: 2200 buc.

  • Brosura: 150 buc.

  • Afise: 50 buc.

  • Banner pa clădire: 1 buc. de 50 mp

3. RAPORT FINANCIAR 2017


FINANȚARE LOCALĂ 2017:

Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca a fost și in anul 2017 cel mai important susținător financiar al Federației Centrul de Interes. Am reușit să decontăm 100% din sumele atrase de la Municipiul Cluj-Napoca.

0.jpg

Din sectorul de afaceri Banca Transilvania a fost și în 2017 partenerul nostru strategic și financiar cel mai important. Alti sponsorizări atrase: Flanco, Jolly, Kleenol, NoTouch, Betonia, AIC Alpin.

00.jpg


BUGETUL OPERAȚIONAL 2017
/finanțări nerambursabile și sponzorizări/

000.jpg
02 The Building.jpg